Lång natt…

Natten blev lång för några av oss. På kvällen ringde Jon Olovsson från Ljungdalen och berättade att  Robyn, en av kvigorna vi har sålt till honom, skulle kalva. Kalvens ben stack ut, men sen hände inget mer. Erik och Paula satte sig i bilen och åkte till Ljungdalen för att hjälpa till. Kalven låg inte bara upp-och-ner utan dessutom bak-och-fram och kunde därför inte komma ut. Erik vände kalven och sedan drog han och Paula ut den vilket gick förvånansvärt lätt. Det blev en liten grå kvigkalv med små gråa ringar runt ögonen. Tyvärr tyckte inte Robyn att det räckte att krysta när kalven kommit ut, utan fortsatte att krysta så att livmodern började falla ut. Jon och Erik höll emot för allt de var värda. De fick hjälp utav Jons son Björn och en till Björn som var middagsgäst för kvällen. Kon krystade och alla andra försökte hålla emot och stoppa in livmodern igen. Paula, Jons fru och Björns flickvän tog hand om kalven och försökte trösta kon och vifta bort alla knotten. Efter vad som kändes en evighet lyckades karlarna faktiskt med konststycket att trycka in paketet igen och Jon och Björn låg kvar bakom kon med armarna långt in i henne för att hålla livmodern på plats i nästan 2 timmar innan veterinären kom dit. Robyn fick ryggmärgsbedövning, kalk, vätska och antibiotika och efter ett tag började hon krysta ut efterbörden och kl 5 på morgonen hade hon fått ut den utan att få ut någonting mer. Vi är alla mörbultade och trötta idag men vi är överlyckliga för Ljungdalens lilla nytillskott och att allt ser ut att ha gått bra med Robyn också.

Robyn och hennes kalv

Det här inlägget postades i Aktuellt, Videogalleri. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.