Juli var en hektisk månad…

Nu var det länge sedan jag hade tid att uppdatera hemsidan igen. Juli har varit en minst sagt hektisk månad.

Trassel:

Det började med 6 kalvningar på lika många dagar, däribland en tvillingfödsel. Alla kalvningar gick bra, men Johanna som fick tvillingar ville bara ta hand om en tvilling, så hon lämnade lille Trassel i skogen för matte att ta hand om. För att ta det hela från början så sa matte redan i mitten av maj att Johanna såg ut att vänta tvillingar. När hon sedan skulle kalva insisterade matte på att vara där, så hon satte sig på en stubbe ute i skogen och väntade. Johanna kalvade och fick en tjurkalv som inte andades. Matte fick blåsa liv i den lille stackaren så han kunde fylla sina små lungor med luft. Johanna var lite irriterad över att matte var där, så hon försökte stånga henne därifrån. Matte gick iväg för att hämta lite korn så hon skulle få märka kalven utan att bli skadad. När hon hade gått 75 meter ut i skogen från Johanna och kalven börjar Johanna råma, ett mu med mycket ångest och fasa. Matte skyndar tillbaka till platsen och tänker: ”Nu slutade kalven andas”, men väl på plats ser hon att Johanna har lagt sig ner igen för att fortsätta krysta. Medan hon krystar märker matte kalven och sedan kommer nummer två. Även det en tjurkalv som inte kan andas. Matte blåser liv i honom också och han blir snabbt piggare. Rassel som tvåan numer heter kom snart på benen och började söka sig till spenarna. Trassel däremot kunde inte resa sig. Matte kämpade och försökte få honom att stå och gå, men förgäves. Till slut tröttnade Johanna och tog med sig Rassel och gick. Kvar i skogen var matte med Trassel. Hon vägrade lämna den lille stackaren i skogen och lyfte upp honom på sina axlar och gick 600 meter uppför berget till bilen. Trassel fick följa med hem på gården och fick råmjölk från Sundebergs. Därefter har han blivit matad av matte med riktig mjölk. Vi ville ta hem Rassel och Johanna så fort som möjligt, men de befann sig efter en väg som nästan är omöjlig ens att ta sig in med bil, än mindre med en hästtransport. Vi fick helt enkelt vänta tills de hittade en bättre väg. Tyvärr tog det hela 10 dagar innan de kunde fraktas hem och på den tiden hade Johanna glömt att hon fått två kalvar, eller så förtränger hon det, för hon vill inte ta hand om lille Trassel. Vi försökte utan större framgång med sparkbågar och godsaker, men hon vägrade ta hand om Trassel. Därför har den lille kalven blivit mattes ögonsten som lyssnar och kommer så fort man ropar. Rassel och Trassel hittade dock snabbt tillbaka till varandra och lämnar inte varandras sida. Vi vill inte dela på de två små igen så därför får Johanna och grabbarna stanna hemma resten av sommaren.

Kvigorna har kommit hem och två tjurar har köpts in och släppts ut:

Johanna och kalvarna har sällskap hemma av de kvigor som är för unga för att betäcka. Några av dem var ledsna över att bli separerade från sina mödrar, speciellt Lillan och Bruna som protesterade vilt genom att skrika sig hesa. Några kvigor skickades sedan vidare för att beta av Backvallen innan de släpps igen och får återförenas med sina äldre kamrater. Däremot blev Valle Borg och Sir Elton John desto gladare eftersom de fick göra korna sällskap i koskogen. Valle och Elton är våra nya tjurar. Båda snälla som lamm, men vi hoppas (trots namnen) att de ska kunna utföra sina plikter och att det kommer att födas nya kalvar till våren.

Nya kalvar och kattungar:

Det har blivit en hel del nya kalvar den sista månaden. Elfi, Aron, Rocky, Ulla, Trassel, Rassel, Kjell, Greta, Christer, Jakob, Jespa, Jesper, Olle, Algot, Arne, Sixten och Alfons har tillkommit. Även våra katter har utökat våran stora familj. Både Nanook och Smukis fick varsin kull med ungar. De växer och vi försöker hitta nya hem åt dem…

Dessutom är årets första rond av kastrationer och behandlingar klar. Pernilla som fått ett horn som växt in i tinningen på sig, fick hornen avlägsnade och hon var väldigt tacksam när hon vaknade och slapp det obekväma trycket in i huvudet…

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.