Det är en konst att leva…

Här kommer ytterligare en solskenshistoria. Vi har gjort ännu en utflykt till Jon och Margreth i Ljungdalen. Robyn och hennes lilla kalv hade det bara fint och gick och betade i skogen med de andra korna. Men det var inte därför vi var där, utan vi kom med råmjölk till lille Art, en nyfödd svart liten kalv som fick en jobbig början på sitt liv. Art låg också fel när han skulle födas och Rhiannas första kalvning blev därför väldigt jobbig. Art var tvungen att vändas och sedan fick tre personer hjälpa till att dra ut honom. Rihanna blev liggandes länge efter att Art kommit ut men mådde efter omständigheterna bra. Art däremot blev liggandes och var väldigt svag. Han kunde inte resa sig och fick därför inte i sig någon råmjölk vilket är viktigt för att de ska få en bra start. Jon och Margreth mjölkade Rihanna och försökte ge Art mjölken, men han hade dåliga sugreflexer så det var svårt. Erik och Paula åkte från Hede med fryst råmjölk och en kalvnappflaska för att hjälpa till. Vi lyckades mata Art med en liter uppvärmd mjölk, men han var inte så pigg på att äta. När vi tittade närmare på hans ben visade det sig att hälsenorna var för stela för att han skulle kunna ställa sig. Därför fick vi spjäla benen, men Art var för svag för att orka stå. Margreth, Paula och Ida gjorde många tappra försök att få honom på benen medan Jon och Erik åkte till Storhallen för att hämta mer råmjölk. Vi ställde in Rihanna och Art under tak i sista stund innan ett oväder drog in. De fick det bra inomhus på en halmbädd. Art fick mer mjölk och blev lite piggare. Efter några fler försök lyckades Art stå upp på sina vingliga ben, men både han och kon var trötta efter en lång dag och ville sova så vi lämnade dem ifred. Kl. 04.00 på morgonen var vi åter hemma i Hede.

Idag, två dygn senare har Art fått flera mål mat från nappflaska och han har fått gåträning varannan timme. Han kan gå nu, men spjälorna gör det svårt för honom att resa sig, så han behöver en liten puff för att komma upp på benen, men han kommer snart att få ta av sig spjälorna och då blir allt lättare. I kväll lyckades dessutom Margreth, Ida och övriga att hjälpa Art att hitta spenarna. Både han och Rihanna blev lyckliga över det. Rihanna och vi andra är mycket stolta över den lille kalven. Art visar oss att är en konst att leva.

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.